Porady

Żeliwo i stal, czyli o wykonaniu kominków

Żeliwo i stal, czyli o wykonaniu kominków

Przed osobami zainteresowanymi zakupem kominka typu koza otwiera się przynajmniej kilka możliwości wyboru, a podjęta przez nie decyzja morze rzutować na poziomie zadowolenia z inwestycji.

Jeden z największych dylematów związany jest z tym, czy zainwestować w kominek koza ze stali, czy też w jego żeliwny odpowiednik.

Wygląd i efektywność

Gdy zastanawiamy się nad zaletami pieców typu koza ze stali, zwykle zwracamy uwagę przede wszystkim na to, że ich wygląd jest bardziej nowoczesny. Korpus w naturalnym kolorze stanu znakomicie sprawdza się w mieszkaniach z nowoczesnym stylem aranżacji. Jest też nieoceniony w niewielkim salonie, w którym koza żeliwna musiałaby być punktem dominującym. Tylko od nas zależy to, czy powierzchnia będzie błyszcząca, czy też matowa, choć wybierając pierwszą z opcji należy liczyć się z tym, że na piecyku szybko widoczne staną się wszystkie ewentualne zabrudzenia.

Kozy żeliwne są wybierane zwykle dlatego, że wydają się bardziej atrakcyjne. Mogą posiadać zdobienia i ornamenty, są więc mile widziane wszędzie tam, gdzie dominować ma styl retro, przytulność i ciepło żywo kojarzące się nam z wiejskim domostwem. Kominek taki zwykle jest też wyposażony w nóżki, które także mogą mieć dekoracyjny charakter. Kominki tego typu można nabyć w różnych kolorach, zwykle są bowiem emaliowane, nie ma więc obaw o to, że koza nie będzie pasowała do wnętrza urządzonego jeszcze zanim zdecydowano się na jej zakup. To także rozwiązanie o nieco lepszych parametrach grzewczych niż koza stalowa, ma bowiem grubsze ścianki oraz lepszą niż stal zdolność do gromadzenia ciepła.

Stawiaj na jakość

Nie można utrzymywać, że nie ma żadnych różnic pomiędzy kominkami z żeliwa oraz ze stali. Trudno jednak nie zgodzić się z tym, że różnice te zacierają się z wolna. Dziś więc warto pytać przede wszystkim o jakość kominków, które chcemy kupić. Materiał, z jakiego są one wykonane nadal jest ważny, nie jest już jednak kwestią wiodącą, czy też taką, która jako jedyna powinna być poddawana analizie.