Rodzaje pizzy, które warto poznać
Informacje

Rodzaje pizzy, które warto poznać

Kuchnia włoska jest jedną z bardziej cenionych na całym świecie. Do dań cieszących się ogromną popularnością zalicza się pizzę. Obecnie danie to można zjeść bez większych problemów również w Polsce. Jednym z miast, w których serwowana jest pizza niemal tak dobra jak we Włoszech jest Zabrze. W naszym artykule skupimy się na popularnych rodzajach pizzy, które powinien znać każdy amator tego dania.

Neapolitańska

Pizza neapolitana jest klasyczną, najbardziej znaną na całym świecie włoską pizzą. Receptura na tę pizzę została stworzona w stolicy Kampanii, Neapolu. Do przygotowania prawdziwie neapolitańskiej pizzy niezbędne jest wykorzystanie wyłącznie lokalnych składników. Są to uprawiane w Kampanii pomidory San Marzano, ser z mleka bawolic czyli mozzarella di bufala oraz zielone listki bazylii. Receptura na tę pizzę została opracowana w Neapolu ponad sto lat temu. Nadano jej nazwą Margherita na część królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej.Sycylijska Na tej należącej do Włoch wyspie powstaje pizza, która różni się trochę od tej, którą można zjeść w kontynentalnej części tego kraju. Sycylijska różni się grubszym ciastem, prostokątnym kształtem oraz innymi składnikami. Jeśli chodzi o składniki, to na Sycylii najczęściej są to fileciki anchois, pomidory, cebula oraz zioła. Sycylijczycy przygotowują swoją pizzę z serem caciacovalloy lub toma.

Bianca

Od innych rodzajów pizzy różni ją kolor sosu. Praktycznie składnikiem każdej pizzy jest sos pomidorowy. Przyrządzając pizzę bianca przygotowuje się biały sos na bazie mleka. Koniecznym dodatkiem do pizzy bianca są oczywiście zioła oraz. W tym przypadku jest to rozmaryn. Pizzę podaje się skropioną dobrą oliwą z oliwek.

Hawajska

Jest to pizza, której ojczyzną nie są Włochy, ale Kanada. Obowiązkowe składniki do pizzy hawajskiej to ananasy oraz szynka. Pizza jest daniem bardzo prostym i sycącym. Aby zjeść dobrą pizzę, nie trzeba już jechać do Włoch.