Bakalie na świątecznym stole
Niewielu z nas jest w stanie wyobrazić sobie święta bez tradycyjnych wypieków, a do nich jak nic na świecie pasują bakalie.
Magia świąt
Na świątecznym wigilijnym stole powinno się wedle tradycyjnych zasad pojawić dwanaście potraw. Wiele przepisów przekazywanych jest w rodzinie z pokolenia na pokolenie. I wszelkie modyfikacje nie są tu mile widziane. Nieco inaczej jest w przypadku pieników, serników, keksów czy strucli. Tutaj możliwość korygowania przepisu są nieco szersze, a jednym z elementów, który warto zastosować przy wypieku świątecznych ciast, są bakalie.
Bakalie inaczej niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu możemy współcześnie kupić wszędzie. Najprościej będzie odwiedzić sklep internetowy z bakaliami, gdzie szybko zrobimy zakupy, które następnie zostaną nam dostarczone do samego domu przez kuriera. Przede wszystkim bakalie podnoszą wydatnie walory smakowe wypieków. Ponadto wedle tradycyjnych wierzeń zapewniają powodzenie dla całego domu i rodziny na następny rok oraz są symbolem pomyślności.
Więcej informacji na stronie
Bakalie – samo zdrowie
Bakalie poza aspektem smakowym mają też wysokie walory dekoracyjnie. Ciasta z migdałami, rodzynkami czy śliwkami wyglądają zdecydowanie korzystniej i tak też smakują. Dla wielu osób nie bez znaczenia jest fakt, że wiele bakalii ma właściwości odchudzające. Dodatkowo bakalie są źródłem wielu witamin i mają działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Idealnie sprawdzają się dla tych osób, które mają problemy z chorobą wrzodową żołądka oraz dla kobiet w okresie menopauzy. Ze względu na dużą zawartość mikroskładników są prawdziwym zbawieniem dla układu odpornościowego, krwionośnego oraz nerwowego. Lekarze już dawno odkryli, że regularne spożywanie bakalii chroni nas przed depresją i poprawia samopoczucie. Korzysta też nasza skóra. Dzięki minerałom zawartym w bakaliach, a głównie orzechach staję się ona bardziej elastyczna i sprężysta. Musimy tylko pamiętać, że bakalie, mimo że zdrowe zawierają też cukier. Zatem należy je spożywać regularnie, ale w ściśle określonych ilościach.
Bakalie możemy wykorzystać nie tylko do ciast. Jako ozdoba pasują też do ryb w galarecie, mas czy kremów.